Mod de Efectuare a Testelor

Mintea gandeste in imagini, dar pentru a comunica cu o alta trebuie sa ne transformam imaginea in gandire si apoi in cuvinte. Acest proces, poate fi inselator.....(Irvin Yalom)

Modul de Efectuare a Testelor

Inainte de efectuarea IRM trebuie informat medicul specialist daca:

Centru RMN Telescan - Scopul Investigatiei

Scopul investigatiei RMN

RMN se efectueaza pentru diagnosticarea anumitor afectiuni ca tumori, sangerare, leziuni, afectari vasculare sau infectii.

Centru RMN Telescan - Scopul Investigatiei Detalii
Centru RMN Telescan - Mod de pregatire

Mod de pregatire

pacientul este alegic la medicamente; substanta de contrast folosita nu contine iod; daca exista antecedente de alergie la substanta de contrast folosita pentru IRM, se recomanda...

Centru RMN Telescan - Mod de Pregatire Detalii
Centru RMN Telescan - Efectuarea Testelor

Efectuarea testelor RMN

RMN se efectueaza de regula de catre medicul specialist in rezonanta magnetica; pozele vor fi interpretate de catre un medic radiolog; de asemenea, alti medici...

Centru RMN Telescan - Efectuarea Testelor Detalii
Centru RMN Telescan - Rezultate

Rezultate RMN

Imagistica prin rezonanta magnetica este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale...

Centru RMN Telescan - Rezultate

        RMN se efectueaza de regula de catre medicul specialist in rezonanta magnetica; pozele vor fi interpretate de catre un medic radiolog; de asemenea, alti medici sunt capabili sa interpreteze o RMN.

        Pacientul va scoate toate obiectele de metal (ca dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafe de par) de pe corp deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului; in cazul in care pacientul a suferit un accident sau daca lucreaza cu metale, exista posibilitatea ca acesta sa prezinte fragmente de metal la nivelul regiunii cefalice, in ochi, pe piele sau coloana vertebrala; de aceea se recomanda efectuarea unei radiografii inainte de efectuarea RMN pentru a stabili daca testul se poate efectua.

        Pacientul va trebui sa se dezbrace complet in functie de aria pe care se efectueaza (in anumite cazuri pacientii pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza). Pacientul va folosi un halat pe toata perioada efectuarii testului. In cazul in care se permite pastrarea unor haine, pacientul va trebui sa goleasca buzunarele de orice monede sau carduri (exemplu carti de credit sau carduri ATM), cu benzi magnetice inscriptionate deoarece prin RMN se pot demagnetiza. In timpul testului pacientul se va intinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezinta scanner-ul aparatului. Capul, toracele si membrele pot fi fixate cu niste curele pentru a mentine pacientul nemiscat. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul. Un dispozitiv in forma de colac poate fi plasat peste sau in jurul regiunii care urmeaza sa fie scanata. Unele tipuri de RMN (numite RMN deschise) sunt construite asfel incat magnetul nu inconjoara corpul in intregime.

        Unii pacienti devin agitati (claustrofobicii) in interiorul magnetului RMN. Daca pacientul nu poate mentine pozitia nemiscata i se va administra un medicament sedativ pentru relaxare. Dispozitivele cu sistem deschis pot fi utile in cazul pacientilor claustrofobici.
In interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator si va simti aerul miscandu-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanarii.

        Unele aparate prezinta casti sau dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot. Este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul scanarii. De asemenea pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului, pacientul va fi inchis in camera de scanat, insa medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente.

Pacientul va putea comunica printr-un microfon.
        In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului. Substanta de contrast va fi administrata in 1 pana la 2 minute. Apoi se pot efectua o serie de clisee. Un RMN dureaza de obicei 30 pana la 60 minute, dar se poate prelungi pana la doua ore.

Ce simte pacientul?

        Campul magnetic sau undele de radiofrecventa folosite de dispozitiv nu produce durere. Masa pe care se intinde pacientul poate fi tare, iar camera poate fi rece. Pacientul poate fi speriat sau iritat daca trebuie sa mentina pozitia nemiscata. In cazul in care se foloseste substanta de contrast, poate aparea senzatie de raceala sau caldura in timpul introducerii substantei la nivel venos.

In cazuri rare, poate aparea:

- furnicaturi la nivelul cavitatii bucale in cazul in care pacientul prezinta dentitie de metal

- incalzirea zonei care se examineaza; acest lucru este normal; medicul specialist trebuie informat daca apare senzatie de greata, voma, cefalee, ameteala, durere sau dificultati de respiratie

De retinut!

- uneori rezultatele testului pot fi diferite fata de altele mai vechi deoarece au fost efectuate in centre medicale diferite sau pentru ca testarile anterioare nu sunt disponibile pentru a fi comparate cu noua testare.

- RMN este un test sigur, care vizualizeaza structurile si organele corpului; este mai scump decat alte metode si nu poate fi disponibil in anumite regiuni.

- RMN deschise sunt construite astfel incat dispozitivul sa nu inconjoare complet pacientul; insa acest tip de RMN nu este disponibil in toate centrele medicale; ele sunt utile in cazul pacientilor claustrofobici sau obezi

Centru RMN Telescan

Cateva cuvinte

Explorarea prin RMN a intregului corp, folosind un aparat General Electric de ultima generatie si folosind tehnici avansate de scanare. De mentionat ca exista contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Timis.